Dzisiaj zapraszam Was na kurs podczas, którego stworzymy czekoladownik na merci.
Do wykonania czekoladownika potrzebujemy:
- klej typu magic
- nożyk i nożyczki
- wypisany długopis + linijkę lub trymer
- papier ozdobny A4 x 2
- ozdoby np.: kwiatki, listki, serwetki itp.
- sizal, półperełki.
Pierwszą kartkę A4 trymerem lub wypisanym długopisem od linijki bigujemy (czerwone linie przerywane) zgodnie z zamieszczonym poniżej schematem. Na rysunku wartości podane w milimetrach.
Zginamy wzdłuż bigowanych linii.
Do dłuższej części (17cm) przyklejamy wstążkę.
Wstążkę maskujemy przyklejając na nią prostokąt z takiego samego papieru jak nasza baza.
Z drugiej kartki A4 odcinamy wg schematu poniżej - z boku o szerokości 21 cm - odcinamy 10 cm, a z boku o długości 29,7 cm - odcinamy 2,7 cm. Następnie bigujemy wzdłuż czerwonych przerywanych linii.
Po odcięciu i zbigowaniu wycinamy prostokąty z narożników wg poniższego schematu oraz przecinamy wzdłuż zielonych linii.
Tak wygląda schemat na papierze.
Zaginamy wzdłuż zbigowanych linii i sklejamy kieszonkę. Ja spinam sobie klamerkami zanim klej dobrze złapie papier.
Kieszonkę przyklejamy do naszej bazy i mamy gotowe opakowanie do ozdabiania.
Podstawę mojej ozdoby stanowi tekturka, pod którą przyklejam wstążkę, takim samym sposobem pod kieszonką.
Pod digistempel zrobiłam gniazdko z sizalu, a następnie wzdłuż jednego z boków ułożyłam kwiaty.
Kwiatki, listki i tekturkę potapowałam farbą akrylową i posypałam brokatem.
Na koniec przykleiłam półperełki i motyle.
To jakie materiały użyjecie do ozdobienia Waszego czekoladownika zależy tylko i wyłącznie od Waszej wyobraźni i kreatywności.
Gotowy czekoladownik wygląda tak:
Czekoladki w takim opakowaniu z pewnością smakują lepiej :)
Oczywiście możecie też użyć gotowych baz, które możecie zakupić w sklepach scrapbookingowych.
Jeśli skorzystacie z tego kursu pozostawcie link w komentarzu, żebym mogła do Was trafić.
Życzę słodkiej i twórczej pracy :)