Strony

środa, 10 października 2018

730. Czekoladownik bez wykrojników

Dzisiaj pokażę Wam jak wykonać czekoladownik bez użycia wykrojników, bo jak wiecie ja nie mam maszynki, więc trzeba sobie radzić ;)

Do wykonania czekoladownika potrzebujemy:
- klej typu "magic"
- nożyczki
- papier/tekturka na bazę
- papier ozdobny
- sizal
- gazę
- wstążkę
-digistempel
- mikrokulki
- arkusz z elementami do wycinania.

Z sztywnego papieru (np. wizytówkowego lub bloku technicznego) wycinamy bazę naszego czekoladownika lub kupujemy (ja osobiście kupuję u Moniki - Tutaj, awaryjnie wykonuję sama). 
Bigujemy po czerwonych liniach  trymerem lub wypisanym długopisem od linijki zgodnie z zamieszczonym poniżej schematem. Na rysunku wartości podane w milimetrach.

Po wycięciu i zbigowaniu wycinamy prostokąty z narożników wg poniższego schematu oraz przecinamy wzdłuż zielonych linii.

Jeśli macie wątpliwości, jak poskładać kieszonkę to odsyłam do kursu na czekoladownik na merci Tutaj.
Możecie kupić gotową bazę czekoladownika.

Z papieru ozdobnego wycinamy cztery prostokąty, pomniejszone o 2-3 milimetry z każdej strony w stosunku do bazy.


Z innego koloru papieru ozdobnego (u mnie zielony) wycinamy prostokąt 18x4cm i przyklejamy.
Poniżej sklejona kieszonka na czekoladę.

Z papieru ozdobnego wycinamy trzy prostokąty po 2-3 milimetry mniejsze niż nasza baza. Prostokąty wycinamy podwójnie. 

Do bazy przyklejamy wstążki. Najlepiej przykleić trochę dłuższe, a później po zawiązaniu skrócić, jeśli jest taka potrzeba.

Wycięte prostokąty przyklejamy po obu stronach bazy.

Następnie z takiego samego koloru, jak na kieszonce wycinamy prostokąt (zielony) o 5mm mniejszy z każdej strony i przyklejamy na bazę.

Teraz przystępujemy do ozdabiania naszego czekoladownika.
Bezpośrednio na zielony papier przyklejamy gazę.
Z sizalu formujemy tzw. gniazdko i też przyklejamy.

Wydrukowany i wycięty digistempel podklejamy od spodu - tekturką lub kostkami dystansowymi itd. Ja podklejam odpadami z wycinanek. Digistemple robię samodzielnie. W sieci możecie znaleźć zarówno darmowe, jak i płatne digistemple na rożne okoliczności.

Digistempel przyklejamy w sizalowym gniazdku.


Z arkusza z elementami do wycinania - wycinamy wszystkie elementy. Ja użyłam arkusz BloomCraft, który zaprojektowała Ula Jaworska.
Ula Jaworska tworzy piękne papiery i digistemple, nic tylko ciąć (na jej blogu możecie dowiedzieć się co zrobić, żeby je dostać za darmo).


Z wyciętych elementów układamy kompozycję. Sizal możecie posmarować klejem i obsypać mikrokulkami oraz brokatem.

Po ozdobieniu frontu czekoladownika do środka wklejamy kieszonkę. Robimy to na końcu. Kieszonka przeszkadza przy ozdabianiu. Wkładamy czekoladę...

GOTOWE! Możemy wręczyć nasz czekoladownik.
Jeśli chcemy na wewnętrznej stronie możemy wkleić lub napisać ręcznie życzenia lub pozdrowienia.



Drugi czekoladownik z mikrokulkami, bez gazy.



I jak Wam się podoba dzisiejszy kurs?
Lubicie robić czekoladowniki czy uważacie, że robienie ich nie ma sensu?

Jeśli skorzystasz napisz mi o tym w komentarzu pod tym postem, a z pewnością do Ciebie zaglądnę :)


25 komentarzy:

  1. Świetny, czytelny kursik :) Czekoladowniki przepiękne :) ja bardzo lubie tą formę wręczania słodyczy :) /Ula Twój blog nadal się bardzo dłuuuuuuugo otwiera/.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne!!!! Ślicznie ubrałaś je kwiatami!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uleńko, cudne! ja też, nawet bardzo lubię robić czekoladowniki! myślę , że to fajna forma okazania swoich uczuć i pamięci. Pozdrawiam słonecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulciu, cudowny czekoladownik. Uwielbiam Twoje kursy - super czytelne.
    Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny czekoladownik :) Szczerze podziwiam za ogrom pracy !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny czekoladownik :) Szczerze podziwiam za ogrom pracy !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super kurs, piękny czekoladownik! Dziękuję, że korzystasz z moich digi stempli. Fajnie kwiaty tutaj wykorzystałaś 😘

    OdpowiedzUsuń
  8. Ekstra kurs, bardzo przydatny, kto wie może następnym razem zrezygnują z kupowania gotowej bazy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne opakowanie na czekoladę! Ślicznie ozdobione :DDD

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe czekoladowniki proponujesz! Bardzo mi się podobają, warto takie zrobić, bo każda słodycz w takim opakowaniu smakuje o wiele lepiej. Pozdrawiam cieplutko:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Uleńko! Prześliczne Czekoladowniki i Wspaniały Kurs - Pozdrawiam Cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  12. Ula, teraz miodzio :) nie zdążyłam do 10 policzyć !!! :) Jak to zrobiłaś ? ten sam problem jest chyba na blogu Ludki, otwiera wszystko bez końca. Dałaś radę , brawo TY !

    OdpowiedzUsuń
  13. Ula świetny kursik i cudny czekoladownik .. tylko kto mi tak ładnie wytnie wszystkie kwiatuszki :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękne czekoladniki, ukwiecone i bardzo eleganckie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe są te czekoladowniki. bez wykrojników pięknie można sobie poradzić. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczny czekladownik i super kursik. Skorzystam z Twoich rad. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pudełeczka robię nieco inaczej ale i ten sposób jest świetny. Wspaniały kursik Uleńko, Twoje czekoladowniki są prześliczne.
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Super kursik. Bardzo lubię czekoladowniki, stanowią piękną oprawę dla słodkości, ktore chcemy komuś podarowac. Twoje są cudne.

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię robić czekoladowniki :) Szukam sizalu (gdzieś na pewno mam zachomikowany;)) i będę działać :)
    Dzięki za kurs!

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetne czekoladowniki :) Jeszcze żadnego nie robiłam więc chętnie skorzystam z Twojego kursu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń